Ένας από τους παίκτες που μπορούν να χαρακτηριστούν ως συνδετικοί κρίκοι ανάμεσα στον ανυπέρβλητο ΠΑΟΚ της δεκαετίας του ’70 και σε εκείνον του ’80 είναι ο Παναγιώτης Κερμανίδης. Το πλούσιο ταλέντο του οποίου έκανε τις εξέδρες να ξεσηκώνονται και να τον επευφημούν!
Όλη η γνώση και η εμπειρία που αποκόμισε από τη μακρά πορεία του στα γήπεδά μας σήμερα διοχετεύεται στα νέα παιδιά. Ο Παναγιώτης Κερμανίδης έχει δημιουργήσει τη δική του ακαδημία ποδοσφαίρου, που ονομάζεται Bebides 2000. Μέσω αυτής, χτίζει τους νεαρούς παίκτες, που με τη σειρά τους μαθαίνουν τα μυστικά της μπάλας από έναν, αν μη τι άλλο, κατάλληλο δάσκαλο!
Πολλά χρόνια πριν, νεαρός τότε κι αυτός, ο Παναγιώτης Κερμανίδης έφευγε με την οικογένειά του από την Πολωνία (όπου γεννήθηκε) μεταναστεύοντας στην Ουγγαρία. Στην τελευταία τον ανακάλυψαν ο Παναθηναϊκός κι ο Ολυμπιακός στις αρχές της δεκαετίας του ’70 και τον διεκδίκησαν. Άλλος τον κέρδισε τελικά, όμως! Αυτός ήταν ο ΠΑΟΚ, οι έξυπνοι χειρισμοί της διοίκησης του οποίου ήταν η αιτία που ο ταλαντούχος άσος ντύθηκε στα μελανόλευκα!
Από το 1973 ως το 1981 ο Κερμανίδης αγωνίστηκε στην Τούμπα. Είχε εξαιρετική τεχνική κατάρτιση, ήταν ικανότατος στην κατοχή της μπάλας και στο να τη μεταβιβάζει, και έγινε βασικός στον μεγάλο ΠΑΟΚ που τότε χτιζόταν και θα απέδιδε εξαιρετικό ποδόσφαιρο στη συνέχεια. Για να καταλάβετε πόσο μεγάλο επίτευγμα ήταν γι’ αυτόν να ξεκινά στη βασική ενδεκάδα εκείνης της ομάδας (κλέβοντας πολλές φορές την παράσταση!), δείτε ποιοι τότε έπαιζαν στο «Δικέφαλο»: Κούδας, Σαράφης, Τερζανίδης, Ασλανίδης, Ιωσηφίδης, Παρίδης… Ιερά τέρατα!!!
Με τις περίτεχνες και θεαματικές ενέργειές του ήταν χρησιμότατος. Παίζοντας ως μέσος, μεσοεπιθετικός, σέντερ φορ και ακραίος επιθετικός, σημείωσε 59 ομορφότατα (όσο και σημαντικά) τέρματα στους 233 αγώνες που φόρεσε τη φανέλα του ΠΑΟΚ. Στέφθηκε μαζί του κυπελλούχος Ελλάδας (1974) και πρωταθλητής (1976). Αυτοί ήταν οι μόνοι τίτλοι της ένδοξης καριέρας του… Ήταν γραφτό του να φύγει ηττημένος από δύο ακόμη τελικούς Κυπέλλου ως παίκτης του «Δικεφάλου» (1977-78).
Ο Κερμανίδης επίσης δημιούργησε έξοχη παράδοση στα ευρωπαϊκά παιχνίδια των Θεσσαλονικέων, αφού σ’ αυτά η απόδοσή του ήταν υψηλή. Όπως με τη Μίλαν στο Σαν Σίρο και τη Μπαρτσελόνα στην Τούμπα, επί παραδείγματι. Ένα ακόμη θετικό στοιχείο στην καριέρα του εξαίσιου άσου ήταν ότι δεν απασχόλησε τη δημοσιότητα με δηλώσεις του, δε δημιούργησε ποτέ κανένα πρόβλημα.
Στα 31 του, μετεγγράφηκε στο Μακεδονικό, και από εκεί πήγε στη Νάουσα, με τη φανέλα της οποίας, στα 36 του, αποχώρησε από τα γήπεδα. Αναμίχθηκε ξανά με τον ΠΑΟΚ ως διοικητικό στέλεχος, αλλά κατά κύριο λόγο ασχολήθηκε με την προπονητική μετά το τέλος της καριέρας του.
Και σήμερα, ο σπουδαίος Παναγιώτης Κερμανίδης συνεχίζει να προσφέρει στο ελληνικό ποδόσφαιρο οικοδομώντας τους μελλοντικούς αστέρες των γηπέδων στην ακαδημία του!!!
Πηγή: www.balleto.gr
ΠΑΟΚ - FC Barcelona
PAOK FC Vs FC Barcelona
Παναγιώτης Κερμανίδης (Βιογραφικό)
Ο Παναγιώτης Κερμανίδης γεννήθηκε στις 14 Ιουλίου 1950. Ξεκίνησε την ποδοσφαιρική του καριέρα στην Βουδαπέστη παίζοντας στην ομάδα KISTEXT και στην συνέχεια στην M.T.K. Το Σεπτέμβρη του 1973 μεταγράφηκε στον ΠΑΟΚ, όπου κατόρθωσε αμέσως να γίνει πολύτιμο συστατικό της.
Οι επιθετικές αρετές, το πάθος και η αγωνιστικότητα του, καθώς και η υπερπολύτιμη οχταετή προσφορά του στον ΠΑΟΚ τον κατατάσουν στο πάνθεον των κορυφαίων ποδοσφαιριστών. Πέτυχε το πρώτο του γκολ στο Πρωτάθλημα στις 9/12/1973 στο 3-0 επί του Πανιωνίου στην Τούμπα και με τα 60 συνολικά στο Πρωτάθλημα, κατατάσσεται στην έκτη θέση των σκόρερ του ΠΑΟΚ .Αυτά τα γκολ πέτυχε σε 232 συμμετοχές. Σημείωσε άλλα 12 τέρματα σε 36 αγώνες Κυπέλλου και 3 σε 16 ευρωπαϊκούς αγώνες.
Με τον ΠΑΟΚ κατέκτησε ένα Πρωτάθλημα και ένα Κύπελλο. Τελευταία του εμφάνιση ήταν στον τελικό Κυπέλλου με τον Ολυμπιακό (1-3) στις 21/6/1981.